Taloautomaatio_C4_Images_Header

Control4-ratkaisu älykotiin (asiakastarina Turku)

 

"Meillä oli talon suunnitteluvaiheessa kiinnostus asentaa taloon älykkäät toiminnot. Osasimme tunnistaa muutamia käyttötarpeita, mutta teknisesti ei ollut mitään ajatusta miten niin sanottu älykoti tai taloautomaatio kannattaisi toteuttaa.

Onneksi otimme asian puheeksi LP Electricin kanssa. He osasivat kysyä oikeat kysymykset älykodin toiveista. Arvostin sitä että he eivät kysyneet teknisiä speksejä, vaan käyttäjän näkökulmasta tulisimmeko arvostamaan tiettyjä älyllä ohjattavia toimintoja.

Ennakointi kannattaa

Kun päätös taloautomaatiosta tehtiin ajoissa, kaikki johdotuksiin liittyvät seikat ehdittiin ottaa huomioon ennen sähköasennuksia. Jälkiviisaana suosittelisin kaikille, että johdotuksissa ei kannata tehdä kompromisseja ja säästää joitain huoneita pois automaatiosta. Kun olet kerran käyttänyt taloautomaatiota - haluat sen kaikkiin huoneisiin.

Emme halunneet että älykoti tai taloautomaatio merkitsisi meille lisääntyvää älylaitteen näpyttelyä (koska sitä tulee muutenkin käytettyä tarpeeksi). Halusimme että se vähentää tarvetta koskea ”nappeihin” – perinteisiin katkaisimiin tai mobiiliappsin nappeihin.

Tässä muutamia älykodin toimintojamme

  • Kun lähdemme pois kotoa, meidän tarvitsee painaa vain yhtä nappia - kaikki valot sammuvat pienen lähtöviiveen jälkeen ja tietyt pistorasiat sammuvat ettei esim. kahvinkeitin jäisi päälle. Sama toisin päin kotiin tullessa.
  • Kun kello tulee illalla tiettyyn aikaan, Control4 voi sytyttää ulkovaloja (vaikka auringonlaskun mukaan), mutta ennen kaikkea meillä se sammuttaa ulkovalot, joista aina joku yleensä on jäänyt päällä.
  • Kun menemme nukkumaan, tarvitsee painaa vain yhtä nappia, jolloin kaikki turhat valot sammuvat ja vain lapsille jäävät päälle yövalot himmeästi, mutta energiatehokkaasti.
  • Jos talven pimeys yllättää, yhdestä napista saa koko kodin valot kerralla päälle. Tämä on yllättävänkin käytetty toiminto. Muinakin kuin siivouspäivinä :)
  • Jos Control4 on vielä kytkettynä lämmitysjärjestelmään tai termostaatteihin, on automatisoidut tai napin takana olevat toiminnot loistavia tapoja säästää energiankulutuksessa. Ja luontokin kiittää.

Älykodilla turvallisuutta

Meidät yllätti kuinka moneen eri tarpeeseen Control4:n saa yhdistettyä. Yksi hyvä esimerkki oli valvontakameroiden hyödyntäminen. Meillä jää koira lähes joka päivä yksin kotiin tiettyyn huoneeseen. Kattoon asennetun ja Control4:ään yhdistetyn kameran avulla saamme aina livekuvaa miten koira voi kotona. Samalla asensimme yleisiin tiloihin muutaman lisäkameran valvomaan kaikkia sisäänkäyntejä tallennustoiminnolla. Se lisää osaltaan turvallisuudentunnetta ja toivottavasti jo ennaltaehkäisee luvattomia vieraita.

Laajentamisen varaa ja monikäyttöisyyttä

Muistan myös LP:n sanat että yleisimmät lisälaitteet pitäisi pystyä kytkemään Control4:ään. Nämä sanat lunastuivat, kun hankin Philips Huen tiettyihin jalka/kattolamppuihimme ja se kytkettiin hetkessä toimimaan Control4:ssä.

Yksi hyvä lisähyöty Control4:stä ja LP Electricistä oli että koko talon sisäverkko ja Wlan tuli samalla kuntoon. Ei tarvinnut miettiä reitittimiä, vaan LP suositteli parhaimmat laitteet, jotka toimivat yhteen Control4:n kanssa.

Kokonaisuudessaan olemme yllättyneet Control4:n monikäyttöisyydestä. Se ei ole mikään uusi hiljattain keksitty järjestelmä, vaan tuki vakavaan kotikäyttöön on saatavissa."

 

Perhe Mäkitalo, Turku